Diş teli takma işlemleri son 20 yılda büyük ölçüde değişiklik gösterdi. Dijitalleri artık doğrudan mineye etkili bir şekilde bağlanabilmektedir. Ortodontik tedaviler arasında olan diş teli tedavisi diş yüzeyine çeşitli dolgu malzemeleri vasıtasıyla diş tellerinin yapıştırılması işlemidir.

Diş Teli Nasıl Takılır ? diye merak edenler bu konuda bazı kaygılar yaşayabilmektedir.
Özellikle alt ve üst dişlerin çarpık olduğu durumlarda estetik olarak şikâyeti bulunan kişiler diş görünümlerinin düzelmesi için diş teli tedavisine başvurmaktadırlar. Diş teli tedavisi yamuk ya da ayrık diş problemlerini ortadan kaldırmaktadır. Bununla birlikte çene yapısının düzelmesine de olanak tanır.

Diş teli tedavisi ağrısız bir tedavidir.


Diş yüzeyine yapıştırılan braket ismi verilen küçük karelerin ortasından diş teli geçer. Braketler diş yüzeyinde sabit kalırken her kontrol seansında hekim tarafından uygun görülen aralıklarla diş telleri değiştirilmektedir.


Diş teli takılırken anestezi yapılarak uyuşturma işlemine gerek kalmamaktadır. Diş teli takılması seansı acısız ve rahat bir seanstır. Yaklaşık 30-40 dakika süren bu işlemden sonra hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Ortodontist randevularına her zaman temiz dişlerle gitmek gerekmektedir. Diş hekiminiz yine de diş teli takmadan önce dişlerinizi temizleyecek ve parlatacaktır. Diş teli takılan süre boyunca ağzınızı kuru hissedebilirsiniz. Dişleriniz temiz ve kuru olduktan sonra ortodontist braketleri takmaya başlar. Her dişin ortasını az miktarda yapışkan malzeme kullanılır ve braketin yapışması için sabitlenir.


Diş teli her bir diş setinin etrafına sarılır ve diş etleri ile temas etmeyecek şekilde uçlardan kesilir. Diş telini brakete sabitleyen bantların rengi seçilebilmektedir. Genel olarak şeffaf diş telleri tercih edilmektedir. Diş teli braketleri birbirine bağlamaya ve dişlerinizin hareketini yönlendirmeye yaramaktadır. Paslanmaz çelik, bakır nikel titanyum ve nikel titanyum gibi malzemelerden oluşabilirler.
Diş teli işleminden sonraki ilk zamanlarda, özellikle yiyecekleri çiğnerken ağzınızda rahatsızlık veya ağrı hissedebilirsiniz. Bunu en aza indirmek için diş hekiminiz yumuşak gıdalarla beslenmenizi önerebilir. Şekerleme, karamel ve sakız gibi yapışkan yiyecekler potansiyel olarak tellerinizi bükebilir veya kırabilir. Ayrıca asitli içecekler diş tellerine zarar verebilmektedir. Diş teli taktırdıktan sonra nasıl besleneceğiniz konusunda diş hekiminiz size bilgi verecektir.

Diş Teli Nasıl Takılır


Diş Teline Alışmak Zormu ?

Diş tellerinden önce dudaklarınız ve ağzınız pürüzsüz dişlere sürtünüyordu. Ancak diş tellerinin yerleştirilmesi ile hassasiyet hissetmeye başlayabilirsiniz. Dudaklarınızda, yanaklarınızda ve dilinizde biraz tahriş hissedebilirsiniz. Bu hassasiyet zamanla azalacak ve diş tellerinin varlığına alışacaksınız.
Diş teli Tedavisi genellikle bir yıl sürmektedir. Şikayeti daha az olan hastalarda daha kısa sürede de başarı elde etmek mümkün görünmektedir. Yine de diş teli minimum sekiz ay süreyle dişlerde kalmak zorundadır.


Tellerinde yiyeceklerin birikmesi için bazı boşluklar vardır. Bu nedenle her yemekten sonra düzenli diş fırçalamak gerekmektedir. Çürüklerle savaşmak için, her yemekten sonra ve yatmadan önce dişlerinizi fırçalarken florürlü diş macunu kullanabilirsiniz. Diş teli taktırdıktan sonraki ağız hijyeni konusunda hekiminizin önerilerini uygulamanız önemlidir.
Diş teli tedavilerinden sonra genellikle pekiştirme apareyi kullanılmaktadır. Diş telleri çıktıktan hemen sonra dişler harekete meyillidir. Bu nedenle diş teli tedavisi sonlandıktan sonra bu apareyi kullanmak dişlerin eski haline dönmemesi için önerilmektedir. Ortodonti tedavisi bitiminde 20 yaş dişlerinin ön dişlerde baskı yapmasından dolayı dişlerin eski haline geldiği görülmektedir. Bununla birlikte diş telleri çıktıktan sonra gıcırdatma ya da diş sıkma alışkanlıkları varsa dişler yeniden eski haline dönebilmektedir.


Ağız ve diş sağlığı konularında her türlü sorunuz için Ortodonti Uzmanı Uzm.Dr.Çağrı Şibal ile iletişime geçebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir