Şeffaf Plak Tedavisi

– Şeffaf plak tedavisi ile dişlerdeki hangi sorunlar düzeltilebilir?

Şeffaf plak tedavisi ile genel olarak bütün ortodontik problemlerde kullanılabilir, bunlardan bazıları ise;

  • Çapraşık dişlerin tedavisi
  • Ayrık dişlerin tedavisi
  • Dişlerin konum bozuklukları
  • Yamuk ya da orantısal olarak uygun olmayan dişlerin tedavisi
  • Eğimli dişleri düzeltmek için
  • Öne doğru çıkık dişleri doğru yerine almak
  • Dişlerin sürme sorunlarının tedavisi (gömülü dişler vb)
  • Ağız içerisine tam çıkamamış dişi yerine almak
  • Estetik olarak dişleri sıralamak
  • Doğal dişlerle uygulanan gülüş estetiği tedavisi

Şeffaf Plak Tedavisi Gerçekten Estetik Midir?

Evet, şeffaf plaklar dişlerin şekline özel olarak üretilen şeffaf ve ince bir materyal olduğu için görünmezler ve en önemlisi de diğer ortodontik tedavi yöntemlerinden farklı olarak çıkarılabilir olduğu için özel günlerde ya da arkadaşlarınız ile yemeğe gittiğinizde tedavinize ara verebilirsiniz. Sonrasında ise tekrar taktığınızda tedaviniz kaldığınız yerden devam eder.

– İnvisalign tedavisi hangi hastalara uygulanıyor?

Yaş grubu olarak şeffaf plak tedavilerinde yaş sınırı bulunmamaktadır. Yani 7 yaşındaki bir hastada da kullanılabilir yetişkin bir bireyde de başarı ile kullanılabilir.

İnvisalign Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Şeffaf plak tedavilerinde toplam süre çeşitli değişkenlere bağlıdır;

  • Hastada var olan sorunun derecesi,
  • Uygulanacak tedavi planı
  • Kullanılan tedavi şekli
  • Hastanın gelişim dönemi
  • Diş ve çevre dokuların sağlığı
  • Tedavi kooperasyonu gibi.

Yukarıdaki tedavi değişkenlerini hesaba kattığımızda genellikle hafif çapraşıklarda 3 ay – 9 ay gibi sürelerde tedavi tamamlanabilirken şiddetli çapraşıklıklarda veya çene sorunlarında bu süre 18 aya kadar çıkabilmektedir.

Şeffaf Plak Tedavisi İle Dişler Nasıl Hareket Ediyor?

Şeffaf plaklar dişleri hareket ettirirken diş tellerindeki felsefeye benzer şekilde tedaviyi gerçekleştirmektedir. Örneğin, geride konumlanmış bir dişi öne doğru hareket ettirmek istiyorsak kullanılan 1.plak ilgili dişte ön tarafa doğru bir baskı kuvveti oluşturur, daha sonra 2.plağa geçildiğinde bu 1.plağın bıraktığı yerden diş hareketini devralır ve yine aynı şekilde dişi öne doğru ittirir, daha sonra sırası ile diğer planlanan plakların kullanımı ile diş orijinal yerine ulaşanan kadar devam eder.

İnvisalign Tedavisine Nasıl Başlanır?

  • Şeffaf plak tedavisine başlamak için öncelikle hastaların detaylı bir şekilde muayenesi yapılır, dişler ve çene kemiklerinin durumu tek tek incelenir. Ardından hastadan gerekli röntgen tetkikleri alınır ve kaydedilir,
  • Dişlerinin üç boyutlu fotoğrafları çekilir ve analiz edilir,
  • Bütün işlemlerden sonra tedavi türüne karar verilir,  
  • Tedavi planı oluşturulduktan sonra üretim fazına geçilir ve hastanın dişlerine özel olarak kullanılacak plaklar üretilir,
  • Plaklar üretimi tamamlanınca hastalara teslim edilir ve klinik işlemleri tamamlanır.

– Şeffaf plak ile tedavilerde dişlerin tedavi sonrası nasıl değişeceğini görebilir miyim?

Şeffaf plak tedavilerinde ya da tel tedavilerinde dişlerin başlangıçtaki pozisyonundan düzelmiş haline kadar bütün ara safhaları muayene tamamlandıktan sonra 5 dakika içerisinde görebilirsiniz.

Şeffaf Plak Tedavisi

Şeffaf Plaklar Dişlere Nasıl Takılır?

Şeffaf plakların dişlere takılması oldukça kolay ve basit bir işlemdir. Şeffaf plaklardan hangisi kullanılacak ise ilgili plak seti alınır ve üst dişlere önce ön kısımlardan başlanarak hafif bir kuvvet uygulayarak yerleştirilir, ardından arkadaki dişlere doğru itme hareketi ile plak dişlere oturtulur. Burada önemli olan yavaş doğru açıdan takmaktır. Zaten şeffaf plaklar dişlerinize özel olarak üretildiği için tam uyum sağlayacaklardır.

– İnvisalign tedavisinde ne sıklıkta kontrol gerekiyor?

Şeffaf plak uygulanan hastalarda genellikle 4 hafta ile 8 hafta arasında kontrol seansı uygulaması yapılır, bu kontrollerde plakların uyumu kontrol edilir ve klinik olarak gerekli işlemler yapılarak tedavinin devamı sağlanır. Genellikle ağrısızdır ve kısa sürede tamamlanır.

Bazı özel durumlarda tedavi planlanarak 3 ay – 6 ay gibi daha uzun aralıklarda da kontrol mümkündür.

Şeffaf Plak Tedavisinde Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?

Şeffaf plaklarla tedavi görüyorsanız dikkat etmeniz gereken 2 şey vardır;

  1. Plakları gereken sürede ve şekilde takmanız,
  2. Dişlerinize ve plaklarınıza iyi bakmanız.

Bunların haricinde tedavi için gerekli özeni gösteren hastalarda yeme içme gibi ya da özel bir bakım kuralı bulunmamaktadır.

– Şeffaf plakların bakımı nasıl yapılır?

Şeffaf plakların bakımı oldukça kolaydır, dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş fırçanız ile plaklarınızın iç kısmını fırçalamanız yeterli olacaktır. Eğer plaklarınız çok fazla kirlendiyse o zaman sabun ve yine fırça yardımıyla plaklarınızı temizleyebilirsiniz.

Daha derin bir temizliğe ihtiyaç duyuyorsanız ‘şeffaf plak temizleme tabletlerinden’ de yararlanabilirsiniz. Bu tabletler büyük marketlerde ve eczanelerde satılmaktadır, içeriği ise diş macunlarından biraz farklıdır, bir temizleme tabletini açıp soğuk bir suya attıktan sonra 15 dakika kadar plaklarınızı bekletip durulamanız yeterli olacaktır.

– İnvisalign ile tedavinin dişlere bir zararı var mıdır?

Şeffaf plak tedavileri normal şartlar altında dişlere ve çevre dokulara zararsızdır. Ağız bakımına yeterli özeni gösteren her bireyde güvenle kullanılabilir.

İnvisalign Tedavisinin Maliyeti Nedir?

Şeffaf plakların maliyeti, tedavi süresine göre, düzeltilecek soruna göre ve kullanılan tedavi tekniğine göre değişiklik göstermektedir. TDB’nin önerdiği fiyat listesine göre 14.170 tl ile 32.150 tl arasında değişmektedir.

Detaylı fiyat listesi için linki inceleyebilirsiniz;

– Şeffaf plak tedavisi bittikten sonra ne yapılıyor?

Şeffaf plak tedavisi bittiği zaman dişlerin üzerinde var ise ataçmalar çıkarılır ve diğer elemanlar çıkarılır. Daha sonra dişler temizlenir ve parlatılır, tüm bu işlemler yaklaşık 15-30 dakika kadar sürede tamamlanmış olur.  

– İnvisalign tedavisi sonrası koruyucu tedavi ihtiyacı var mıdır?

Her ortodontik tedaviden sonra hastanın tedavi edilen sorununa göre ‘retainer’ denilen pekiştirme cihazları uygulanır. Bu cihazlar bazen dişlerin arkasına yapıştırılan sabit retainer’lar iken bazen de gece uyurken takılıp çıkarılan koruyucu plaklar olabilmektedir.

– Şeffaf plak tedavisi ile düzelen dişler eski haline döner mi?

Ortodontik tedavi bittikten sonra yapılan retansiyon tedavisi ile düzelen dişler normal şartlar altında eski hallerine geri dönmezler.

– İnvisalign ile tedavi olurken yemek yemek ya da da benzeri kısıtlamalar var mıdır?

Hayır, şeffaf plak tedavilerinde herhangi bir yeme-içme kısıtlaması bulunmamaktadır. Plaklarınızı çıkardıktan sonra istediğiniz şeyi yiyip içebilirsiniz.